Finlandiahuset, Helsinki

Vi anlände till byggarbetsplatsen för Finlandiahuset en ljus höstdag för att observera de elektriska installationerna av renoveringsprojektet. Det elektriska arbetet hade påbörjats i juli 2022 och beräknas vara klart i september 2024. Byggnaden kommer att återöppna för allmänheten i januari 2025.

Petri Railakari, projektledare för Quattroservice Oy, hälsade oss välkomna vid ingången till arbetsplatsen. Med oss på rundturen var designchefen Hannu Järvinen och projektteknikerna Juha Laukkanen och Joel Valkonen. Railakari ledde oss först mot den majestätiska Finlandiahallen. Hallen utstrålar sin bekanta elegans och värdighet, men stoltserar nu med ett modernt belysningssystem där varje ljusfärg kan justeras individuellt.

Från Finlandiahallen fortsatte vi till den stora foajén. Den klassiska, stiliga inredningen och den omfattande användningen av marmor fångar genast ögat. Från foajén ledde Railakari oss till de övre våningarna och hallens scenloft. Scenloftet är ett imponerande tekniskt utrymme – flera Meka KS20-, KS60- och KS80-kabelstegar samt armaturskenor hade installerats prydligt i taket. Från gångbanorna i loftet syns glimtande utsikter mot Finlandiahallen, med den branta höjden mellan loftet och hallen nedanför som är bedövande.

Vår resa tog oss sedan ner till källaren, där upp till fyra kabelstegar var installerade ovanpå varandra i korridorerna. Installationerna har gjorts noggrant och med hög kvalitet, vilket är passande för betydelsen av denna plats. Från korridoren gick vi in i en mörklagd hall där vår uppmärksamhet drogs till taket. Svarta kabelrännor och Instal® installationskanaler hade installerats i det svartmålade taket och på väggarna. Färgvalet gjorde att kabelvägarna nästan blev osynliga. I slutet av vår källartur kikade vi även in i byggnadens köksutrymmen. Liksom i andra områden hade de elektriska systemen uppdaterats för att möta moderna krav.

Tillbaka i den nedre foajén visade Railakari oss en väggmonterad pekskärmskontrollpanel för belysningen, som gör att hela utrymmets belysning kan styras från en plats. Inte allt var dock nytt: Mekas regionsförsäljningschef Tuija Isaksson pekade ut de gamla väggplattorna som hade bevarats på bakväggen – en vacker detalj som hedrar byggnadens ursprungliga design.

I slutet av rundturen stannade jag en stund för att beundra Finlandiahallens storslagna utseende från utsidan. Det är tydligt att renoveringen har genomförts med passion och precision, och det står klart att hallen återigen kommer att erbjuda oförglömliga upplevelser för besökarna när den återöppnar 2025. Byggnaden är nu bättre rustad för framtida utmaningar, men dess historia har inte glömts. Slutligen reflekterar jag över hur speciellt det var att få en inblick bakom kulisserna på en så ikonisk kulturplats.

Lämpliga produkter för liknande projekt

Produkter

Suitable products for similar projects

Products

Behöver du mer information?

Behöver du mer information?

Se fler nyheter

Nyheter

Se fler nyheter

Nyheter

Se mer information

Instruktioner och nedladdningar

Se mer information

Instruktioner och nedladdningar

Kontakta försäljning