HUSLAB, Helsinki
HUSLAB vaatii paljon rakennustekniikalta
Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy rakensi uuden toimiston HUSLABille Meilahden sairaala-alueen viereen, Topeliuksenkadun ja Stockholmkadun kulmaan. HUSLAB-rakennus valmistui elokuussa 2015. Rakennuksessa sijaitseva Tullinpuomin laboratorio avattiin marraskuussa 2015.
HUSLAB on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (HUS) omistama laboratoriolaitos ja Suomen johtava kliinisten laboratoriopalvelujen tuottaja. HUSLABissa tehdään vuosittain yli 19,5 miljoonaa laboratoriotutkimusta.
Energiatehokkuus ja pieni hiilijalanjälki ovat urakoitsijan vastuulla
Rakennuttajan kannalta kyseessä on kaikilta osin poikkeuksellinen kohde. Käyttäjän tiukat vaatimukset on täytynyt ottaa huomioon jo suunnittelun alkumetreiltä lähtien. Yhteistyö talotekniikan suunnittelijoiden kanssa on tiivistä, kyky tehokkaaseen muutosten hallintaan välttämätöntä.
Talotekniikan rakennuttamisesta vastaavan Helsingin yliopiston tila- ja kiinteistökeskuksen apulaisjohtaja Aimo Hämäläinen kertoo, että rakennushanke kuuluu vaativimpaan luokkaan. ”Tällaisessa kohteessa edellytetään lähes aukotonta toiminnallista varmuutta käytön ja talotekniikan osalta. Kaikkien ratkaisujen on oltava ykkösluokkaa”, Hämäläinen sanoo. ”Rakennukseen tulee esimerkiksi kolme erillistä sähköverkkoa: normaali jakeluverkko, dieselvaravoimakoneella varmennettu turvasyöttöverkko ja UPS-verkko, joilla turvataan laitteiden toiminta kaikissa tilanteissa.”
Rakennustekniikan taustalla on paljon osaamista.
Haartmaninkatu 3:n talotekniikan on suunnitellut espoolainen Projectus Team. Yritys on 2000-luvulla vastannut useiden laboratorio- ja erikoistilojen talotekniikkaratkaisuista, mutta haastavuudeltaan uusi kohde lyö laudalta kaikki entiset. Projektipäällikkö Kirsti Pakkanen kuvaa hanketta erittäin kiinnostavaksi. Kolme erillistä sähköverkkoa, runsaasti sähkölaitteita sisältävät laboratoriotilat sekä huippuluokkaa oleva talotekniikan muunneltavuus vaikuttivat kaikkeen suunnitteluun.
Kohteen pääurakoitsijana toimii SRV, ja sähköurakoinnista vastasi Quattroservices Oy, joka on viime aikoina ollut vastuussa useiden suurten kohteiden talotekniikkaurakoinnista niin pääkaupunkiseudulla kuin Venäjällä. Työnjohtaja Petri Railakarin mukaan HUSLAB-projekti käynnistyi normaalin kilpailumenettelyn jälkeen kesällä 2014. ”Meillä on paljon kokemusta yhteistyöstä monien rakennuttajien ja rakennusliikkeiden kanssa. SRV:lle olemme tehneet aiemminkin hommia, ja hyvä kumppanuus jatkuu edelleen”, Railakari sanoo.
Monet tekijät vaikuttivat johtoreittien toimittajan valintaan
Meka Pro Oy valikoitui johtoreittien toimittajaksi varsin helposti. ”Kyseessä on tunnettu johtoreittien valmistaja, jonka tuotteita olemme käyttäneet paljon eri kohteissa. Sekä materiaalit että asennustavat ovat tulleet tutuiksi”, Petri Railakari sanoo. Hänen mukaansa myös kilpailukykyiset hinnat sekä hyvin toimivat toimitukset suoraan työmaalle olivat tärkeitä tekijöitä toimittajan valinnassa.
Asentaja Seppo Huumonen kertoo käyttäneensä MEKA® -johtoteitä ensimmäistä kertaa jo 1980-luvulla. ”Tutuksi nämä ovat tulleet, pitkän kaavan kautta”, Huumonen naureskelee. ”Uudet lankahyllyt ovat hyvää tavaraa. Avolaboratorioiden kaapelointeihin tarvittiin käyttäjien kannalta hyvää muuntojoustavuutta sekä hygieenisyyttä.”
Uusia MEKA® –lankahyllyjä tarvittiin avolaboratorioihin reilut pari kilometriä. Perinteistä KS20 -tikashyllyä meni kymmenen kilometriä.
HUSLABin uusi rakennus kytkeytyy samalla tontilla sijaitseviin, vuonna 1966 valmistuneisiin HUSLABin käytössä oleviin rakennuksiin. Uudisrakennuksen kokonaispinta-ala on noin 25 000, ja korkeimmillaan siinä on kuusi kerrosta.
Haluatko lisätietoja?
Myyjämme kertovat mielellään lisää.