Finlandia talo, Helsinki
Saavuimme Finlandia-talon työmaalle kirkkaana syyspäivänä seuraamaan perusparannusurakan sähköasennuksia. Sähköasennukset oli aloitettu heinäkuussa 2022, ja ne valmistuvat syyskuussa 2024. Itse talo avautuu yleisölle jälleen tammikuussa 2025.
Quattroservice Oy:n projektipäällikkö Petri Railakari tervehti meitä työmaan sisäänkäynnillä. Mukaamme kierrokselle liittyivät suunnittelupäällikkö Hannu Järvinen sekä projekti-insinöörit Juha Laukkanen ja Joel Valkonen. Railakari ohjasi meidät ensimmäisenä kohti majesteettista Finlandia-salia. Sali on täynnä tuttua tyylikkyyttä ja arvokkuutta, mutta nyt sitä koristaa nykyaikainen valaistusjärjestelmä, jossa esimerkiksi jokaisen valon väriä voi säätää erikseen.
Finlandia-salista jatkoimme ensin ja sieltä suureen aulaan. Aulassa silmään tarttuu heti klassinen ja tyylikäs sisustus, sekä valtava määrä marmoria. Aulasta Railakari ohjasi meidät kohti yläkerroksia ja salin köysiullakkoa. Köysiullakko on teknisesti vaikuttava tila – sinne oli asennettu huomattava määrä Mekan KS20-, KS60- ja KS80-tikashyllyjä sekä valaisinkiskoja, jotka kätkeytyivät kattoon siististi. Köysiullakon kävelyteiden alla näkyy pilkahduksia Finlandia-Salista. Ullakon ja salin välinen korkeus on päätä huimaava.
Köysiullakolta matkamme jatkui alas kellariin, jonka käytävillä oli jopa neljä tikashyllyä asennettuna päällekkäin. Asennukset on tehty huolellisesti ja laadukkaasti, kuten kohteen arvolle kuuluukin. Käytävältä pääsimme kulkemaan tummanpuhuvaan saliin, jossa katseemme kiinnittyi katonrajaan. Mustaksi maalattuun kattoon on asennettu mustaa KRA-levyhyllyä ja seinille Instal®-johtokanavaa. Värivalinta tekee tässäkin tapauksessa kaapelitiet liki huomaamattomiksi. Kellarikierroksen lopuksi kävimme myös kurkkaamassa rakennuksen keittiötiloja. Keittiössä, kuten muissakin tiloissa, sähköjärjestelmiä oli uusittu vastaamaan nykypäivän tarpeita.
Päästyämme alakerran aulaan Railakari näyttää meille seinässä olevaa kosketusnäytöllistä valo-ohjauspaneelia, jolla koko tilan valaistusta voidaan hallita yhdestä paikasta. Kaikki ei kuitenkaan ollut uutta: Mekan aluemyyntipäällikkö Tuija Isaksson osoitti takaseinää, johon oli säilytetty vanhat seinälaatat – kaunis yksityiskohta, joka muistuttaa talon alkuperäisestä tyylistä.
Kierroksen päätteeksi jään hetkeksi ihailemaan Finlandia-talon uljasta olemusta ulkoa päin. Kunnostus on selvästi tehty intohimolla ja tarkkuudella, ja on selvää, että Finlandia-talo tulee tarjoamaan kävijöilleen jälleen unohtumattomia kokemuksia avautuessaan vuonna 2025. Talo on tulevaisuuden haasteita varten entistä paremmin varusteltu, mutta sen historiaa ei ole unohdettu. Lopuksi mieleen juolahtaa vain ajatus siitä, kuinka hienoa on saada kurkistaa tällaisen ikonisen kulttuurikohteen kulissien taakse.